De 12 Tegn

 1. At være uklar om din finansielle situation. Ikke at vide hvad der står på kontoen, ikke at kende de månedlige udgifter, renter på lån, gebyrer, bøder eller kontraktmæssige forpligtelser.
 2. Ofte at “låne” ting som bøger, kuglepenne, eller små pengebeløb af venner eller andre, uden at returnere det lånte.
 3. Dårlige opsparingsvaner. Ikke at planlægge skattebetalinger, pension, eller andre ikke løbende begivenheder, men udgifter det er muligt at forudse, for herefter at føle sig overrasket, når betalingen forfalder.  En ”lev bare i dag, bekymre sig ikke for i morgen” attitude.
 4. Kompulsiv shopping. Ikke at kunne sige nej til “et godt tilbud”, lave impulskøb; efterlade prismærker på tøj, så det kan returneres; ikke at bruge de ting du har købt.
 5. At have svært ved at håndtere almindelige økonomiske eller personlige forpligtelser, og eller have en overdreven følelse af præstation, når sådanne forpligtelser overholdes.
 6. At få en anderledes følelse, af at købe ting på kredit, i forhold til når man betaler kontant. En følelse af at være ”med i klubben”, at være accepteret, at være voksen.
 7. At leve i kaos og drama omkring penge. At bruge det ene kreditkort til at betale et andet med, at skrive dækningsløse checks, altid at have en økonomisk krise, man er optaget af.
 8. At have en tendens, til at leve på kanten. At leve fra lønudbetaling til lønudbetaling, at tage risici med helbreds- og bilforsikringer, at skrive checks i håbet om, at penge vil dukke op, så der er dækning for dem.
 9. Uden nogen årsag, at føle sig utilpas og blive pinligt berørt, i det der skulle have været en almindelig samtale om penge.
 10. At arbejde alt for meget, eller alt for lidt. Arbejde ekstra tid for at tjene penge, til at betale sine kreditorer med, at bruge tiden ineffektivt, ved at tage jobs, som ligger under ens kompetence og uddannelsesniveau.
 11. At udvise manglende villighed  til at drage omsorg for sig selv, og værdsætte sig selv. At leve i en selvpåført mangeltilstand, ved at nægte sig selv de basale nødvendigheder, for at være i stand til at kunne betale sine kreditorer.
 12. At leve i håbet om, at nogen vil sørge for dig, hvis det bliver nødvendigt, så du på den måde undgår at komme i alvorlige økonomiske problemer, at der altid vil være nogen du kan gå til.